Sander Boonstra

In 2002 maakte Sander zijn debuut als solist bij Theaterkoor l.o.o.v. Animato uit Leeuwarden. Hij zong en speelde daarna als vaste solist tot en met de ontbinding van de vereniging in 2021 nog vele rollen bij dit gezelschap, maar was ook gastsolist bij diverse andere verenigingen, ensembles, koren en orkesten in Nederland en ver daarbuiten. Hij werkte samen met dirigenten als Tjalling Wijnstra, Johan Huitema, Arnaud Oosterbaan en Johannes Leertouwer. Collega’s op het podium waren onder andere Jannet Rienks, Hans de Wolf, Janny Zomer, Jeroen Helder, Fardau van der Woude, Ernst-Daniël Smid, Cobien Nieuwpoort, Pietrix Rosendal en Ben Brunt.
Steeds vaker werd hij ook gevraagd om als acteur voor het voetlicht te treden en zo heeft hij in diverse toneelstukken gespeeld, vooral bij de in Friesland beroemde iepenloftspullen (openluchtspelen). Hij werd geregisseerd door onder andere Caro Kroon en Hans van Buuren.

Daarnaast praat hij diverse bijeenkomsten als dagvoorzitter aan elkaar, presenteert hij op kleine en grote evenementen – waaronder City Proms en het Bevrijdingsfestival Fryslân – en is hij sinds juni 2022 spelhost bij dinerspel.nl.

Zijn interesse voor theater-, film- en evenementenproductie is vooral aangewakkerd door zijn betrekkingen bij Kunstencentrum Parnas en de Manus Branding Stichting, twee (culturele) instellingen in Leeuwarden die inmiddels niet meer bestaan. Met de ervaringen die Sander hier heeft opgedaan heeft hij een aantal concerten zelf geproduceerd en begaf hij zich steeds meer richting de productiekant van theater en evenementen.
In de afgelopen jaren is hij betrokken geweest bij onder andere Jij in De Lawei (een educatieproject van Schouwburg De Lawei in Drachten), 48hrs Film Project, diverse projecten in het kader van Leeuwarden / Fryslân – Culturele Hoofdstad 2018, Popronde, City Proms, Oranjewoud Festival, Tall Ship Races (Harlingen, 2022) en Explore the North.

Samen met Marvin Jansen van der Sligte, Ivar Lofström en Mendie Mol is Sander in 2022 kijk maar ff collectief gestart. Dit collectief zet zich in om jonge, talentvolle makers uit alle disciplines een platform te bieden om (onder deskundige en professionele begeleiding) een project op te starten en tot uitvoering te brengen.
Als start heeft het viertal een eigen filmproject in productie genomen, waarvan de première in februari 2023 gepland staat.